Privacy & Cookies

1.1. AUTONOM SERVICES S.A., Rumunsko pravno lice, sa sedištem u ulici Piatra Neamt, 4 Fermelor , registrovano je sa Trade Register pod brojem. J27/280/2006, VAT code RO 18433260, u okviru regulative (EU) 2016/679 OF THE Council od Aprila 27 2016, u vezi zaštite ličnih podataka i  njihove slobodne cirkulacije , je u obavezi da ih obrađuje u sigurnim uslovima i samo za unapred određene svrhe, lične podatke koje ste dostavili o sebi.

1.2. AUTONOM SERVICES SA sakuplja sledeće lične podatke na našem web sajt-u, samo uz izričitu saglasnost klijenta, prezime, ime, adresu prebivališta, e mail adresu, godine starosti, podatke sa vozačke dozvole, podatke sa lične karte, državljanstvo.

1.3. Svi lični podaci se sakupljaju u duhu dobrog poslovanja, automatskim ili ručnim sredstvima u sledeće svrhe: 

1.4. Popunjavanjem neophodnih podataka za prodaju dobara ili usluga, svaki klijent daje svoj pristanak da  AUTONOM SERVICES S.A. sakuplja i upravlja njihovim ličnim podacima, koji spadaju pod i koji su u skladu sa odredbama Evropske regulacije 679/2016.

1.5. Pod odredbama koje su na snazi, Vi kao klijent imate sledeća prava:

1.6. Politika privatnosti AUTONOM SERVICES S.A. se odnosi na podatke koje je dostavio klijent kroz formular kontakt podaci koji je dostupan pod nazivom "Contact" na web sajtu, kroz   popunjavanje formulara za pretplatu na elektronske brošure i reklamne prospekte ili na kalkulatoru za operativni lizing na web sajtu. AUTONOM SERVICES S.A nije odgovoran za politiku privatnosti koju praktikuju treća lica a do kojih se može doći putem linkova na internetu van sajta Autonoma. 

1.7 Čuvanje ličnih podataka. Lični podaci ce biti čuvani u vremenskom periodu koji je potreban za obradu podatka  za svrhe koje su navedene u ovoj izjavi, a u skaldu sa svim legalnim odredbama. Kriterijumi koji se koriste da bi se utvrdio period čuvanje ličnih podatka je sledeći:

1.8. AUTONOM SERVICES S.A. garantuje da će prikupljeni lični podaci korisnika/klijenata biti  korišćeni isključivo u skladu gore navedenih pravilla i te iste informacije neće učiniti javnim, prodavati, iznajmljivati, licencirati i deliti sa. Trećim licima.

1.8.1. Izuzeci za ove norme navedene gore će biti diktirane situacijom kada transfer/ pristup/ gledanje/ itd. ovih podataka zahteva nadležno državno telo u slučajevima koji podpadaju pod zakone koji su na snazi u vreme odvijanja određenog događaja.

AUTONOM SERVICES SA je registrovan kao pravno lice koje ima dozvolu za obradu podatka pod brojem 16211.

 

Politika korišćenja kolačića

Ovaj web sajt koristi male fajlove koji se zovu "kolačići" koji nam pomažu da Vam pružimo najbolje iskustvo kada razgledate naš sajt. U nastavku možete da naučite šta su kolačići i kako funckionišu.

Šta je kolačić?

Kolačići su mali fajlovi sastavljeni od slova i brojeva i čuvaju se u interent pretraživaču koji vi koristite (IE, Chrome, Mozilla…) Ovi mali fajlovi omogućavaju web sajtovima da zadrže i prikažu korisne informacije o vašim preferencijama.

 

Kako kolačići funkcionišu?

Kolačić se instalira na zahtev koji webserver izdaje internet pretraživaču  i totalno je pasivan (ne sadrži nikakav software, viruse ili spyware i ne može da pristupi podacima  na korisnikovom hard drive-u).

Upozorenje:kolačići ne zahtevaju da se koriste lični podaci i u većini slučajeva ne indentifikuju   internet korisnike.

Postoje 2 velike kategorije kolačića:

 • “Session” cookies – oni se čuvaju privremeno u folderu "kolačići" vašeg web pretraživača i  čuvaju se dok korisnik ne napusti sajt ili ne zatvori prozor pretraživača (npr. prilikom prijavljivanja/odjavljivanja na webmaili ili društvene mreže).
 • “Uporni” kolačići – oni se čuvaju na hard disku računara ili drugog uređaja (i generalno zavise od unapred određenog životnog veka kolačića) Uporni kolačići uključuju i one postavljene na web sajt koji korisnik trenutno posećuje – poznatiji kao 'kolačići trećeg lica' – koji mogu da se koriste anonimno da zapamte interesovanja korisnika, tako da plasirane reklame budu relevatne korisnikovim interesovanjima.

Šta su kolačići trećeg lica?

Određeni delovi sadržaja na nekom web sajtu mogu da budu pruženi  od strane trećeg lica. Ta treća lica mogu da plasiraju kolačiće koji se zovu "kolačići trećeg lica" zato što nisu plasirani od strane vlasnika web sajta. Treća lica takođe moraju da poštuju zakon kao i politiku privatnosti web sajta. 

Kako se koriste kolačići na ovom sajtu?

Poseta ovom sajtu može da plasira kolačiće za slede svrhe: 

 • Kolačići za bolju optimizovanost sajta
 • Kolačići za analizu posetilaca sajta
 • Kolačići za geotargeting
 • Kolačići za registraciju
 • Kolačići za marketing
 • Kolačići oglašivača na web sajtu
 • Kolačići za preformanse

 

Kolačići za analizu posetilaca

Kada god korisnik poseti web sajt, analitčko softwear treće strane generiše korisnikov kolačić za analizu. Ovaj kolačić nam govori da li ste posećivali sajt do sada. Web pretraživač će prikazati da li imate ovaj kolačić, I ako ga nemate, mi ćemo generisati jedan. To nam omogućava da monitoring jedinstvenih korisnika koji posećuju sajt , a takođe I koliko ga često posećuju.

Dokle god niste registrovani na sajtu, ovaj kolačić se neće koristiti da indetifikuje pojedince I koristi se samo u statističke svrhe. Ako ste registrovani, postoji mogućnost da ćemo već znati podatke koje ste nam pružili, kao npr. E mail adresu ili korsničko ime – koji potpadaju pod uslove poverljivosti kao I pod odredbe I uslove, pod politiku privatnosti kao I pod sam zakon koji se tiče zaštite podataka.

 

Pitanja privatnosti i bezbednosti

Kolačići nisu virusi! Oni koriste formate običnog teksta. Oni sačinjeni od delova koda tako da ne mogu da se izvrše ili da rade autonomno. Zbog toga, ne mogu da se dupliraju ili reprodukuju na drugim mrežama. Zato što ne obavljaju ove funkcije, ne mogu se smatrati virusima.

Kolačići mogu da se koriste I za negativne svrhe. Zato što čuvaju informacije o korisnikovim preferencijama I njegovoj istoriji pretraživanja. To rade na određenim kao I na drugim sajtovima, I zbog toga kolačići mogu da se koriste kao Spyware. Mnogi anti spyware proizvodi  su svesni ovoga I konstatno obeležavaju kolačiće da bi bili obrisani od strane anti virus programa.

Generalno, web pretraživači imaju u sebi podešavanja privatnosti gde mogu da se podese različiti nivoi prihvatanja kolačića, njihov rok čuvanja kao I automatsko brisanja nakon što korisnik poseti određeni web sajt.

 

Druga pitanja u vezi sigurnosti kolačića:

Sa obzirom da je zaštita indetiteta veoma važna kao I da je to pravo svakog internet korisnika, savejutemo da znate koje probleme kolačići mogu da stvore. Informacije konstatno idu u oba smera između internet pretraćivača I web sajta, ako napadač ili neka neautorizovana osoba presretne prenos I cirkulaciju podataka, podaci koji se čuvaju u kolačićima mogu da budu presretnuti.

Iako veoma retko, ovo može da se desi ako se internet pretraživač poveže na server koristeći nezaštićenu mrežu (npr. Nezaštićenu WiFi mrežu).

Drugi napadi koji uključuju kolačiće mogu da sadrže maliciozna podešavanja za kolačiće na samim serverima. Ako web sajt ne zahteva od pretrživača da koristi da koristi zaštićene kanale, napadači mogu da iskoriste ovaj propust da bi se dokopali podataka. Napadači mogu da koriste ove informacije za svrhe neautorizovanog pristupa određenim sajtovima. Veoma je važno da odaberete najbolju metodu za zaštitu vaših ličnih podataka.

Saveti za sigurno i odgovorno korišćenje kolačića za navigaciju po web sajtovima.

Zbog njihove fleksibilnosti I činjenice da većina najvećih I najpopularnijih web sajtova koriste kolačiće, kolačići skoro da su neizbežni. Isključivanje kolačića neće dozvoliti korisnicima pristup nekim od najpopularnijih sajtova, kao što su Youtube, Gmail, Yahoo I drugi.

Ovde Vam navodimo par saveta kako možete da surfujete internetom bez briga, ali koristeći kolačiće:

 • Podesite podešavanja vašeg pretraživača tako da budete sigurni u nivo sigurnosti vaših kolačića.
 • Ako Vam ne smetaju kolačići I ako ste jedia osoba koja koristi vaš računar, možete da namestite rok do kojeg vaš pretraživač čuva vaše lične podatke.
 • Ako delite pristu vašem računaru, možete da namesite da se da pretraživač briše vašu istoriju pretrage svaki put kada zatvorite pretraživač.
 • Instalirajte I konstatno ažurirajte vaš anti malware program. Mnoge aplikacije za detekciju I sprečavanje malware-a  uključuju I detekciju napada na same web sajtove. Ovo sprečava pretraživač da pristupi sajtovima gde bi mogle da se iskoriste slabosti software-a ili skine opasni software.
 • Postarajte se da je vaš software uvek ažuriran. Mnogi napadi na kolačiće mogu da se dese kada se iskoristi slabost starijih verzija internet pretraživača.
 • Kolačići su svuda I ne mogu da se izbegnu ako želite da uživate u pristupu najboljim I najpopulanijim web sajtovima – lokalnim ili internacionalnim. Sa jasnim razumevanjem kako oni funkcionišu I kakve su dobiti donose, možete da preduzmete potrebne mere zaštite tako da možete sigurno da surfujete po internetu.

Kolačići za geotargeting

Ovi kolačići se koriste da bi se videlo iz koje zemlje dolazite. Potpuno su anonimni I koriste se samo da bi se znalo koji sadržaj da Vam se plasira. Čak I kada pristupate našoj strani na rumunskom dobijaćete iste reklame.

Kolačići za registraciju

Kada se prijavite na neki web sajt, mi generišemo kolačič koji na govori da li ste registrovani li ne. Naši serveri koriste takve kolačiće koji nam govore sa kojim ste nalogom registrovani I da li imate dozvolu da pristupite određenim delovima sajta. Takođe nam dozvoljava da povežemo bilo kakve komentare  koje ste objavljivali sa vašim korisničkim imenom. Ukoliko niste izabrali opciju "Drži me registrovanog", ovaj kolačić će biti odmah izbrisan kada zatvorite pretraživač na vašem računaru.

Kolačići za reklame

Ovi kolačići nam dozvoljavaju da znamo da li ste videli online reklamu, kog je tipa I koliko je prošlo od kada ste videli reklamu.

Ovi kolačići se takođe koriste da prikazuju personalizovane reklame. Takođe možemo da koristimo I kolačiće trećeg lica za bolji marketing, kao na primer da prikazujemo reklame za odmore ako je korisnik u skorije vreme posećivao sajtove koji se bave ovom temom. Ovi kolačići su anonimni I čuvaju informacije o pregledanom sadržaju, ne korisnicima.

Mi takođe plasiramo anonimne kolačiće na druge sajtove gde se reklamiramo. Njihovim prihvatanjem, možemo da ih koristimo da Vas prepoznamo kao posetioca tog sajta kada kasnije posetite naš sajt I moćićemo da plasiramo reklame na osnovu ovih informacija.

 

Kolačići od snadbevača reklama

Većo deo reklama koji možete naći na ovom sajtu pripada trećim licima. Neki od ovih lica koriste svoje anonimne kolačiće da analiziraju koliko je korisnika videlo reklame ili da prikažu koliko je ljudi bili videlo više puta istu reklamu.

Kompanije koje generišu ove kolačiće imaju svoju politiku privatnosti I naš sajt nema pristup tim kolačićima. Kolačići trećih lica mogu da se koriste da prikažu personalizovane reklame na drugim sajtovima, na osnovu vašeg surfovanja na ovom sajtu.

Ostali kolačići trećih lica

Na nekim stranicama, treća lica mogu postaviti sopstvene anonimne kolačiće u cilju praćenja uspeha aplikacije ili prilagođavanja aplikacije. Zbog svoje upotrebe, ova veb lokacija ne može pristupiti ovim kolačićima, isto kao što treća lica ne mogu pristupiti kolačićima u vlasništvu ove veb lokacije.

Na primer, kada na ovom sajtu podelite članak pomoću neke društvene mreže, ta društvena mreža će zabeležiti vašu aktivnost.

 

Koja vrsta informacija se čuva i kojim informacijama se pristupa putem kolačića?

Kolačići čuvaju informacije u maloj tekstualnoj datoteci koja omogućava veb lokaciji da prepozna prtraživač. Veb server će prepoznati pretragu sve dok kolačić ne istekne ili ne bude izbrisan.

Kolačić čuva važne informacije koje poboljšavaju iskustvo pregleda na internetu (npr. Postavljanje jezika veb lokacije, održavanje korisnika prijavljenog na vaš nalog na veb pošti, sigurnost putem Internet bankarstva, čuvanje proizvoda u vašoj korpi).

 

Zašto su kolačići važni za internet?

Kolačići su centralni fokus efikasnog Interneta, pomažu u stvaranju prijateljskog iskustva pregledavanja i prilagođenog preferencijama i interesima svakog korisnika. Odbijanjem ili onemogućavanjem kolačića neki sajtovi mogu biti neupotrebljivi.

Odbijanje ili onemogućavanje kolačića ne znači da nećete primati internet oglašavanje - jedno što se više neće pratiti vaše preferencije i interesi istaknuti vašim ponašanjem u pretraživanju.

Primeri značajni za upotrebu kolačića (za koje nije potrebna autentifikacija korisnika preko naloga):

 • Sadržaji i usluge su prilagođene preferencijama korisnika - kategorije vesti, vreme, sport, mape, javne i vladine usluge, veb lokacije za zabavu i turističke usluge
 • Ponude prilagođene interesovanjima korisnika - čuvanje lozinki, jezičnih postavki (npr. prikaz rezultata pretraživanja na engleskom).
 • Preuzima filtre za zaštitu dece od sadržaja na Internetu (opcije porodičnog režima, funkcije sigurnog pretraživanja).
 • Ograničava učestalost prikazivanja oglasa – ograničava i broj prikazivanja oglasa za određenog korisnika na veb lokaciji.
 • Obezbeđuje se relevantnije oglašavanje za korisnika.
 • Meri, optimizacije i analizira - kao što su potvrđivanje određenog nivoa saobraćaja na veb lokaciji, vrste sadržaja koji se pregledava i kako korisnik stiže do veb lokacije (npr., Pretraživači, direktno sa drugih veb lokacija itd.). Veb lokacije pokreću ove analize njihove upotrebe da bi poboljšale veb lokacije u korist korisnika.

Kako možete da isključite kolačiće?

Isključivanje I odbijanje da prihvatite kolačiće mogu da učine neke sajtove veoma teškim za posećivanje I korišćenje. Takođe, odbijanjem da prihvatite kolačiće ne znači da više nećete viđati online reklame.

Moguće JE da podesite pretraživač tako da kolačiće više nisu podržani, ili možete da podesite pretraživač da prima kolačiće samo od određenih sajtova. Npr. Ako niste registrovani koristeći kolačiće, nećete moći da ostavljate komentare.

Svi moderni pretraživači daju mogućnost da promenite podešavanja kolačića. Ova podešavanja se obično nalaze u opcijama/podešavanjima. Da bi ste razumeli ova podešavanja, linkovi u nastavku mogu da budu korisni.

 Za kolačiće trećih lica. Takođe možete da posetite sledeće sajtove;

 

For third-party cookie settings, you can also check the site: http://www.youronlinechoices.com/